Boomchirurg of boomverzorger?

Als u problemen heeft met uw boom, belt u dan de boomchirurg of de boomverzorger? Is een boomchirurg anders dan een boomverzorger? In principe zijn beide vrijwel gelijk aan elkaar. Zo zijn zowel een boomchirurg als een boomverzorger gespecialiseerd in het onderhouden en verzorgen van bomen. Dat doen ze beide vooral door bomen te snoeien en de grond te verrijken met bemesting. Echter zit het verschil hem in de andere inzichten van beide specialismen. 

Eind jaren ‘70 kwam Alex Shigo, een Amerikaans bioloog, met nieuwe inzichten over bomen. Deze nieuwe inzichten werden begin jaren ‘80 ook in Nederland opgepikt. Daaruit bleken methodes die voorheen toegepast werden opeens slecht te zijn voor bomen. Boomchirurgen hielden zich vooral bezig met het op creatieve wijze behandelen van wonden en beschadigingen. Vaak kwamen hier beton, staal en middelen om hout te verduurzamen aan te pas. Het voordeel van de ingreep is echter kleiner dan de schade veroorzaakt door het verstoren van de natuurlijke afweermechanismen van de boom.

In 2006 is er door de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen een beroepsprofiel “boomverzorger” gepubliceerd. Daarin wordt aangehaald dat de term “boomchirurg” kenmerkend is voor iemand die praktijken uitoefende of nog steeds uitoefent die vandaag de dag niet meer als correct worden aangezien. Enkele voorbeelden van methodes die verkeerd zijn gebleken zijn het uitfrezen van rotte plekken, waarbij ook de natuurlijke afgrendelingen van de boom beschadigd werd en het gebruik van wond-afdek-middelen. Wond-afdek-middelen zorgen er weliswaar voor dat een wond waterdicht is afgesloten, maar het gevolg is dat er aan de binnenkant van de wond condens ontstaat, wat rot juist bevordert.

Deze technieken gaan ervan uit dat de mens de boom beter moet maken terwijl de bomen dit zelf gewoon kunnen. Dr. Shigo is de eerste wetenschapper die dit ontdekte, onderzocht en op basis hiervan theorieën heeft ontwikkeld waarvan we vandaag de dag nog steeds gebruik maken. Hij ontdekte dat bomen na beschadiging zelf reageren om zichzelf te beschermen tegen gevaren van buitenaf. We noemen dit afgrendelen. Wanneer we dus op de ouderwetse manier boomchirurgie toepassen, doorbreken we deze afgrendelingszones en wordt de boom dus zwakker in plaats van sterker.

Jarno ter Veld

Als zelfstandig boomverzorger ben ik werkzaam in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Mijn werk bestaat uit het snoeien en rooien van bomen. Dit doe ik middels het gebruik van de juiste (klim)technieken, materialen en gereedschappen. Als de situatie het toelaat maak ik gebruik van een hoogwerker.

Naast mijn jarenlange ervaring, heb ik in de zomer van 2019 mijn diploma gehaald als vakbekwaam boomverzorger bij het Helicon in Velp.

 

Stobben frezen

Ook voor het Stobben frezen bent u bij ter Veld Boomverzorging aan het juiste adres.

Snoeien

Bomen worden vaak gesnoeid i.v.m. de veiligheid. Als boomeigenaar heeft u een zorgplicht.

Kappen & Rooien

Soms is het rooien van bomen noodzakelijk, bijvoorbeeld als deze ziek is en er gevaar dreigt te ontstaan.